Red Spider

Vandaag ben ik te gast bij Surf voor de bijeenkomst “IAA in het MBO”.  In de derde sessie neemt Roy Dusink ons me in de ontwikkelingen met Red Spider. Recent blogde ik hier daarover. Zelf hecht ik veel waarde aan het samen optrekken met andere instellingen, gezien de kostenbesparing voor dit soort randvoorwaardelijke voorzieningen.

Red Spider is een gebruikersvereniging met nu 11 leden. Mijn instelling is ook lid, actief mag ik wel zeggen. Technisch is het gebaseerd op NetIQ. Al onze identiteit gegevens die we binnen ons applicatielandschap moeten koppelen of extern moeten doorgeven aan de federaties (Entree en SurfConext) zitten hier in.

Uitdagingen:

  • Op dit moment ontbreekt Access-management in de oplossing.
  • De gebruikservaring van authenticatie mag beter.
  • Nieuwe wet en regelgeving (AVG).
  • De komst van ECK-id.

De visie die de vereniging heeft bevat termen als: naadloze toegang, Privacy-by-Design, Regie op gegevensverstrekking. Waar we van af moeten, vind ik zelf ook, is directe cloud-koppelingen en daarmee tegelijk account-informatie uitwisselen.

Uiteindelijk is het een oproep om gezamenlijk op te trekken als MBO’s om voor identiteiten en toegang een generieke voorziening te krijgen. Niet zozeer alleen voor de leden van de vereniging maar voor allemaal. Daarbij samen optrekkend met Surf en Kennisnet natuurlijk.