IDM bij de Onderwijsgroep Tilburg

Vandaag ben ik te gast bij Surf voor de bijeenkomst “IAA in het MBO”.  Mijn collega Merijn van der Schoot presenteerde daar onze IDM (Identiteiten Management) oplossing. Deze regelt accounts en toegang voor ‘joiners’, “movers” en “leavers”. Anderen noemen dat in-, door- en uitstroom. 😉

Hij start vanuit trots, terecht natuurlijk. 😉

Hij schetst de performance: In 15 minuten kan je alles, de pas van een student is in 1 seconde actief, de pasfoto wordt in 1 minuut doorgezet en onze administratie sluit er 100% op aan.

We kwamen niet zomaar op dit punt. IT voorzieningen geven aan personen, kent veel hobbels. Dat uitte zich in veel “Ja maar …”: Wij zijn bijzonder, wij hebben externen, wij hebben mensen niet geadministreerd, wij hebben gasten etc.

Behalve sleutelen aan het IDM is er ook twee jaar gewerkt aan een goed HR-proces. Om vragen op te lossen zoals “Waarom staan mensen onverwacht op de stoep zonder account?”, “Waarom is HR langzaam”, “Wie zijn onze gasten” etc.

Beleidsmatig hadden we natuurlijk onderleggers nodig voor gebruikersnamen, gastaccounts, test- en beheeraccounts etc. Spin-off was verder dat HR ook ontlast werd met ‘gedoe’, aangezien we self-service invoerden.

Voorbeeld van een foutje: Stel een directeur vergeet een contractverlenging te accorderen, vervolgens gaat een account dicht. De medewerker ontdekt dat omdat hij niet kan inloggen en belt de servicedesk. Daar krijgt hij te horen dat z’n contract nog niet verlengd is … Nu wil je dat niet structureel natuurlijk, dus voortaan gaan we aan de voorkant rappelleren. We gaan dan overigens niet handmatig accounts open zetten etc. Maar in de keten wordt in het HR systeem de knop omgezet en een kwartier later werkt alles weer.

Merijn schetst net als hier de visie van een ‘sectorvoorziening’, wat zich uit in een standaard aansluiting.