Centraal Aanmelden in MBO

Vandaag ben ik te gast bij Surf voor de bijeenkomst “IAA in het MBO”.  In de vierde sessie neemt Jan Bartling ons mee in de casus “Centraal Aanmelden en Onderwijsovereenkomst”.

Waarom zou je uberhaupt centraal aanmelden?

  1. Aanmelden heeft een juridische status gekregen. Eerste schreven wij ze in, maar met de nieuwe wet heeft men “Toelatingsrecht“, als ze voor 1 april aanmelden. Wil je dat recht uitoefenen dan moet het goed vastgelegd worden. Met juridisch gewicht zeg maar.
  2. Aanmelden uniform laten verlopen.
  3. Identificatie wordt efficiënt (1x) geregeld. Op het moment dat een student zich wil aanmelden dan is hij voor ons eigenlijk nog geen student maar een gewone burger. Als de burger zich identificeert dan is dat met DigiD.
  4. Het geeft inzicht in meervoudige aanmelden. Gemiddeld hebben studenten 2 aanmeldingen per inschrijving.
  5. Om op sectorniveau het aantal aanmeldingen te limiteren.

Om gegevens terug te geven aan toeleverende VO scholen zijn er knooppunten opgeleverd. Deze zorgen technisch voor de uitwisseling. Tegelijkertijd is er een coöperatie “MBO-Voorzieningen” opgericht die eigenaar wordt van deze voorziening. De MBO instellingen zijn lid hiervan.

Het blijft wel mogelijk dat een student zich bij de instelling zelf aanmeldt. Hybride, je verwacht het niet in Nederland.

Verder tipt Jan de Strategische Agenda Digitalisering MBO. Kan ik van harte aanbevelen. Voor mij de belangrijkste opmaat in doelstelling 2: Elke student heeft een eigen dossier.

Jan brengt op dit punt mondig onder woorden wat er ontstaan is in MBO land. Namelijk dat we alles met alles koppelen. Terwijl zijn dossier juist bij de persoon zelf moet liggen in plaats van in een centrale keten. De verkenning van eduMij is hier essentieel voor. Ik kan mij hier hartgrondig in vinden.

Mijn andere blogs over Centraal Aanmelden zijn hier te vinden.