Kick Off van #kdo365

Ik ben vandaag te gast bij Microsoft voor de Kennisdeling Office365 zoals saMBO-ICT deze organiseert. Hans Bos is Microsoft ambassadeur voor Nederland en opent met een verhaal over de technologische ontwikkelingen en maatschappelijke gevolgen.

Zijn definitie van technologie is “Alles dat is uitgevonden nadat je bent geboren.”, aangezien de rest je als vanzelfsprekend aanneemt. Als voorbeeld noemt hij assistenten zoals Siri en Cortana. Zelf denkt hij “hoe werkt dat, hoe weet het dit van me, hoe kan dat etc.” … zijn dochters nemen gewoon aan dat het werkt en eindigen het gesprek met de virtuele assistent met “Dank je wel …”

Vervolgens vraagt Hans zich net als Charlie Chaplin af of technologie wel de mensheid ten goede komt. Racen we met of tegen de machine? Hij verwijst naar onderzoek hierover [pdf] met de conclusie:

  • Technologie vernietigt inderdaad beroepen, terwijl het netto effect op werk positief is.
  • De verdwijning van beroepen wordt gecompenseerd door de toegenomen vraag naar producten en diensten.
  • De beroepen die verdwijnen zitten juist op het middenkader niveau, wat niet intuïtief lijkt. Lager niveau beroepen lijken nu eenmaal makkelijker te automatiseren.

Hans sluit af met het motto van Microsoft “Empower every person to achieve more …” en verbindt deze handig met het doel van economische groei: de kwaliteit van het leven verhogen en ecologische duurzaamheid. 😉