Wij Waterdragers: IT driving the unknown economy

Daan Quakernaat trapt de 34ste saMBO-ICT conferentie af met de keynote. Zijn stelling is dat we in een ‘Unknown Economy” leven. Hij doelt denk ik op een hoge mate van onvoorspelbaarheid. Wel illustreert hij de veranderingen met enkele gapminders. Ben Hans Rosling nog altijd dankbaar voor het verzinnen ervan.

Hij prikkelt ons door te zeggen dat we al 34x met 60 MBO’s bij elkaar komen terwijl heel de wereld 60.000 ‘MBO’s’ heeft. De transitie die plaats vindt in die wereld komt op ons af. “Geen tijd voor strategie” volgens Daan. Succesvol veranderen werkt op basis van scenario’s, niet op basis van strategie. Zodat je tussentijds kunt reageren, want bijsturen moet snel i.v.m. risico’s zoals datalekken en hackers etc.

Hij hekelt de rol van architecten en consultants die alles willen controleren en beheersen, loslaten is zijn devies. De complexiteit van IT illustreert hij met alle services ‘lagen’ die uiteindelijk veroorzaken dat … werknemers excel opstarten.

Zijn stelling is dat standaardsoftware en open standaarden je flexibeler maakt en maatwerk je vast zet. Het proces vooropzetten en vervolgens maatwerk vragen is op langere termijn niet te onderhouden. Processen veranderen namelijk steeds.

Hij maakt een sprongetje naar zijn filosofische achtergrond met een soort yin-yang:

  • Zwart is het deel dat gaat over structuur, checklisten, regels, procedures, controles, iso en feiten etc.
  • Wit gaat over visie, intuïtie, inzicht, bezieling, vertrouwen, geluk, onzekerheid, geloof en onmacht.

Beiden zijn volgens hem nodig, terwijl IT traditioneel op het eerste deel zit.

Daan zijn roots liggen in harde IT, kun je prettig merken omdat hij tegelijkertijd technologie fenomenen kritisch tegen het licht houdt. De kreet “Alle bedrijven zijn IT-bedrijven” is voor mij echter hetzelfde als “Geen enkel bedrijf is een IT-bedrijf”.