Exit gesprek met Sammy sr.

Ik heb in het verleden wel eens vaker afscheid moeten nemen. Als je het goed voorbereidt is het niet zo pijnlijk. Dan kun je elkaar gewoon recht in de ogen aan blijven kijken als je uit elkaar gaat. Het seniorenbeleid heeft zijn vruchten afgeworpen: Sammy heeft het twee jaar volgehouden naar tevredenheid.

We zijn op de toppen van Italië en Oostenrijk geweest en ze was trouw gezelschap. Soms een verlengstuk van je zintuigen, vaak een boodschapper en altijd een assistent in het leven.

Maar nu is het tijd voor de nieuwe generatie. Ze draagt het stokje over aan de Samsung Galaxy SIII. Deze keer geen uitgebreid selectietraject met spitten in reviews, maar gewoon het vertrouwen dat de nieuwe generatie de modernste uitdagingen aankan.

We hebben de overdracht als volgt laten verlopen:

  • Eerst Sammy jr. via de wifi aangesloten en Google alles laten synchroniseren. 600 contactpersonen en alle agenda-items zijn er in minder dan een minuut. Overigens loont nu zich de gewoonte om alle contactpersonen altijd bij Google op te slaan en niet op de telefoon zelf.
  • Naar Google Play gegaan voor het overzicht van alle apps die ik op Sammy sr. heb. Vanwege de aanmelding bij Google staat mijn nieuwe toestel er ook al bij. Nu kan ik elke app vanuit de website naar mijn nieuwe mobiel ‘sturen’.
  • Data: alle benodigde data overzetten kostte wat meer tijd. Foto’s en films zijn nog makkelijk, die moeten toch nooit te lang rondhangen op mijn mobiel. Gegevens die aan applicaties hangen, moeten per stuk geïnventariseerd worden. Bijvoorbeeld mijn slaapmeter (onderdeel van mjin Quantified Self interesse). Ik kan data exporteren, het bestand via USB overzetten en weer importeren. Soms kan ik via de cloud synchroniseren. Per app verschilt dit.
    Sammy sr. is komende tijd nog wel bereikbaar om eventueel mee te helpen met de overdracht, mocht iets niet lukken.

Om Sammy jr. goed op weg te helpen heb ik wel wat randvoorwaarden geregeld die de continuïteit borgen:

  • Een beschermhoes en screenprotector. Vanwege mijn grove motoriek moet hij best wel wat verduren. Hielp bij sr. ook erg de tand des tijds te doorstaan.
  • Een mobiele accuoplader: daarmee kan ik, mits zelf vol, mijn lege accu onderweg weer opladen. Ziet er uit als een flinke batterij met micro USB-aansluiting. Ik twijfelde eerst tussen dit en een tweede accu. Nadeel van een tweede interne accu is dat je steeds de achterdeur van je mobiel moet openhalen om te wisselen. De klep is er niet op gebouwd om dit frequent te doen. Voordeel van deze lader is ook dat je élke mobiel met micro-USB kunt opladen.
  • Een verzekering van €8 per maand tegen schade. Dus als ik vergeet om jr. uit mijn zwembroek te halen en een duik neem, krijg ik een nieuwe. Dat kon de medewerker van de T-Mobile shop in ieder geval bevestigen.

Ik ben benieuwd naar de samenwerking! Zeker ook omdat ik hij Android 4.0 draait.