Functioneringsgesprek met een Samsung Galaxy S

Onderstaand verhaal is wellicht alleen interessant voor bezitters van Samsung Galaxy S bezitters, toch zo’n 5 miljoen. En daarvan degenen die willen upgraden naar Android 2.2 (Froyo). Ik kwam er niet snel uit, maar zoals altijd met functioneringsgesprekken: als je prestaties van iets verwacht, dan moet iemand anders vaak de randvoorwaarden regelen!

Over het algemeen ben ik met mijn Samsung Galaxy S smartphone meer dan tevreden. Functioneert naar behoren, kan presteren onder druk, is flexibel, kan goed samenwerken en staat open voor ontwikkeling. Allemaal vaardigheden en competenties die ik van een smartphone verwacht.

Wat vraagt mijn Galaxy S terug? Dat ik beheer uitvoer. Regelmatig applicaties upgraden, af en toe integratie met andere systemen onderhouden, backup’s maken enzovoort. Èn dat ik zijn ontwikkeling in de gaten houd. Dus upgraden naar Android 2.2 stond op de to-do list. En dan komen omgevingsfactoren om de hoek kijken.

Samsung heeft speciale software (Samsung KIES) om je mobiel te upgraden. Ik kan het in 1 woord samenvatten: crappy bloatware! En ik sta er niet alleen in, op forums stikt het van de vragen. Die er op neerkomen: Samsung KIES kan niet verbinden met mijn Samsung smartphone. USB drivers herinstalleren, KIES herinstalleren, prutsen aan manieren waarop het toestel kan verbinden, niets hielp.

Dus dacht even mijn acties te verzamelen voor anderen:

  • Er bleek een bug te zijn die verbinding belemmert als je bestandjes hebt met extensies groter dan 16 tekens. Ja, whatever dus. Oplossing en tooltje hier.
  • Samsung KIES heeft een speciale instelling van Microsoft .NET 3.5 nodig. Ja, inderdaad… whatever. Kreeg overigens handleiding van behulpzame en vriendelijke helpdesk van Samsung. Heb deze hier online staan.
  • En toen… deed KIES het nog niet…. Oplossing die voor mij uiteindelijk werkte? Neem een oude PC met daarop WindowsXP i.p.v. Windows7….

Eenmaal verbonden, ging de upgrade zelf in een kwartiertje. Galaxy S start daarna opnieuw op.

  • Kleine werkpuntjes voor het volgende functioneringsgesprek: muziek is verdwenen van mijn SD kaart en de icoontjes die ik op de verschillende schermen had staan waren weg. Mijn muziekbibliotheek is natuurlijk ook elders aanwezig en die snelkoppelingen leg ik zo weer aan.
  • Pluspunten: contactpersonen, mail, gegevens en applicaties blijven allemaal goed aanwezig en werken erna gewoon direct.

<flauw>Samsung: volgende upgrade graag zonder KIESpijn! </flauw>