Applicatie-integratie bij Leeuwenborgh

Ludo Cuijpers van Leeuwenborgh opent met wat cijfers over computerbezit. Dit omdat men een laptop verplicht wilde stellen. Managers: “Dat kun je toch niet verplichten?” IT Dienst: “Ze hebben er toch al minstens één.” Ludo stuurde een vraag aan JOB: kan het ROC mij verplichten een laptop aan te schaffen? Antwoord: “Ja, als het in de OOK” staat.

Daarna volgde een feel-good-movie over hun ROC, waarin de hun infrastructuur getoond wordt. Laptops, wifi, datacenter etc. Alhoewel interessant en indrukwekkend (sommige 😉 ROC’s zitten nog in het stadium “er is geen onderwijsbeleid waaruit de noodzaak voor een draadloos laptop blijkt…”), vroeg ik me toch af wat het verband was met “Applicatie-integratie”.

Zelf ben ik groot voorstander van draadloos toegang, alleen al omdat open-leer-centra meer op legbatterijen lijken dan een werkcontext simuleren. Alleen het via school aanschaffen, denk ik iets anders over. Als zo’n laptop iets krijgt, heb je vervolgens als school een probleem. We laten studenten ook zelf hun tas, schrift en etui uitzoeken. Gaan we ook niet leveren, toch? Liever zou ik eisen stellen op het gebied van virusscanner en patches etc. Dat vergt wel weer geavanceerd beheer van je netwerk.

Maar daarna ging Ludo weer on-topic: zelf hebben ze hun mail (10k users) uitbesteed aan Google-Apps. 30% van de studenten gebruikt dat actief. Hun roostersysteem GPUntis wordt ook via Google Apps ontsloten. Verder zit hun back-office op SAP voor HRM, Fin, CRM etc. Enkele uitdagende stellingen:

  • We ondersteunen alleen webbased educatieve applicaties.
  • We bieden geen (!) printmogelijkheden voor studenten.
  • We zijn van 600 naar 26 applicaties teruggegaan.

De motivatie o.a. om het applicatielandschap op te schonen, was omdat Leeuwenborgh met teruglopende studentenaantallen te kampen had. Zuid Limburg vergrijst nogal en dat merken ze. Om zich te profileren is juist op IT niet bezuinigd. Terwijl het indirect wel geld opleverde: minder beheer, meer personeel voor primaire proces.
In plaats van “Best-of-Breed” is men voor een ERP gegaan. Men blijkt op deze manier ruimte te hebben om zelfs beheer te plegen voor de studenten laptops. 

Risico: De dienst ICT verliest de verbinding met de werkvloer. Hiervoor is er een ICT&Onderwijs groep, panelgroep deelnemers, panelgroep medewerkers en een ERP groep. Oftwel: heel concreet, veel draagvlak creeëren. Men organiseert themadagen en gebruikersgroepen. Het geheel past in hun eigen “Alignment-model”. Daarnaast benadrukt Ludo de noodzak van scholing, scholing en scholing… voor medewerkers dan…

6 comments

  1. Van 600 naar 26 applicaties? Kan ik echt niet geloven. Of bedoelde Ludo: 26 applicaties in eigen beheer en de rest uitbesteed? Of geeft hij een bepaalde invulling aan het begrip ‘applicatie’. Wij hebben het aantal applicaties ook gereduceerd. Maar niet zo drastisch. Dan zou het onderwijsproces danig verstoord zijn.

  2. Het klonk mij ook al zeer “uitdagend” in de oren. Uitbesteed beheer is echter ook beheer, zou je zeggen. Er zijn wel applicaties waarvan je het “beheer” bij de eindgebruiker kunt leggen. Dan denk ik aan stand-alone cd rommetjes die anders gepackeged moeten worden en gedistribueerd naar desktops.Ik stel me voor dat een leerling deze cd rom gewoon zelf installeert, op zijn eigen laptop dan wel te verstaan. Maar dan houdt je nog wel alle client-server pakketten over die niet web-based zijn. En wat betreft Office, Explorer etc? Lijkt me dus ook zeer moeilijk om zo drastisch te dalen….

  3. Het aantal applicaties webbased is onbeperkt. Het aantal niet webbased applicaties is fors teruggebracht waarbij een aantal van 26 is genoemd. Overigens hopen we nog verder naar beneden te gaan.

  4. Kijk! Dat is nog eens bevestigend! Bedankt voor je reactie Ludo. En duidelijker zo, overigens nog knap om terug te gaan tot 26 niet web-based. Ik vond in ieder geval de beschrijving van jullie situatie en het gekozen beleid en acties erg helder. Het komt wellicht wat drastisch over, maar het biedt vele voordelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s