Ik bezoek vandaag en morgen de Tweedaagse over Digitaal Toetsen. Surf organiseert het, waarvoor dank, in Eindhoven Kennispoort. Hans Cuypers (TU/e) toont hoe zijn wiskunde vakgroep een itembank heeft opgezet.
De database bestaat uit ongeveer 1000 geparametriseerde vragen (daardoor kunnen vragen soms miljoenen varianten genereren). De items worden gegenereerd en nagekeken door Computer Algebra Software. De vragen zijn als Scorm-packages in toetsafname- of leersystemen te ‘hangen’.
Waarom wilde men een itembank en digitaal toetsen? Ze zochten naar nieuwe vormen van blended onderwijs en manieren om een goede aansluiting bij de moderne student te vinden, zijn voorkennis te verbeteren en deze gelijk te trekken. Tegelijkertijd kan het de werkdruk verlagen door items te delen en makkelijk toegankelijk te maken.
Is het de investering waard:
- Ja: als er een duidelijk beeld is, de docenten enthousiast zijn, er ruimte is voor innovatie en als er voldoende technische ondersteuning is.
- Nee: als er slechts kleine experimenten gepland zijn, als projectleden zelf geen onderwijs geven, als men bang is voor verandering en als de techniek dichtgetimmerd is.
De vakgroep Wiskunde sloot vervolgens aan bij een andere verandering: voor Calculus begon men met een nieuw blended onderwijsmodel. Deze bevatte Introductie (college en video), bestudering (boek en digitaal), samenwerking en discussie (tutorgroepen) en tot slot toetsing. Dit voor 2400 studenten organiseren was nogal een uitdaging, daarom hebben ze de aanleg van een itembank gelijk er in meegenomen.
Lessons learned voor het werken met dit blended onderwijsmodel: Er is korter maar intensiever contact, de ingangstoets is een goede indicatie voor slagingskans en feedback op huiswerk wordt gewaardeerd. Het aantal studenten dat in één keer het examen haalde nam toe van 39% naar 65%. Wat veel aandacht kostte was om de verschillende docenten ‘uit te lijnen’. Als je de studenten van 10 docenten op één manier toetst dan vergt dit afstemming op de inhoud van het onderwijs. Lijkt me dat als er hele sterke accentverschillen zijn, dit de standaardisatie van de toets tegenwerkt.
Volgens Hans is samenvattend belangrijk: Heb een duidelijk onderwijsplan, enthousiast team van docenten, een goede overdekking van de stof, vertrouwen in elkaars werk, een goede en flexibele technische infrastructuur en een open houding voor innovatie.
Knap, of typisch voor een wiskundevakgroep, vond ik dat ze ‘engine’ voor dit systeem zelf ontwikkeld hebben, o.a. op basis van Mathematica.