Met onze school naar de Cloud (IV): Kies consultancy kritisch

Tijdens onze migratie naar de cloud hadden we veel advies en projectmanagement nodig. Overigens daarnaast ook ‘extra handjes’ om lopend werk over te nemen zodat onze eigen mensen nieuwe zaken konden leren kennen. Wellicht een aantal open deuren, maar ik wilde ze toch delen:

  • Vertrouw bij je keus niet op de presentatie alleen. Vraag referenties op, bij voorkeur bij andere onderwijsorganisaties met minimaal gelijke omvang.
  • Vraag welke activiteiten ze ondernemen om de organisatie, de cultuur en diversiteit in je school te leren kennen.
  • Controleer op welk ‘niveau’ gesprekken plaatsvinden. Wordt er door een ‘tooling’-expert een specifieke oplossing geboden voordat het probleem goed helder is? Worden er keuzes voorgelegd waar je nog niet aan toe bent? Zijn ze in staat beeldvorming en besluitvorming uit elkaar te houden?
  • Wees duidelijk over de omvang van de opdracht. Soms zijn consultants geïnteresseerd in heel andere problemen dan waar hij/zij voor is. Is dit omdat deze persoon een integrale en holistische blik heeft? Of is hij/zij op zoek naar volgende klussen? Want wat is er handiger dan acquisitie bij huidige klanten? Spreek regels hierover af. Verwachtingenbeheer dus!
  • Wees duidelijk over de regels van inkoop en aanbesteding. Je kunt niet een consultancy-partner ongebreideld klussen geven in serie. Als je tegen aanbestedingsgrenzen oploopt maar niet hebt aanbesteed, moet je afscheid nemen. Dat seintje zal een consultant niet zelf geven. 😉
  • Heb je meerdere partijen nodig? Vraag of ze gewend zijn om op het grensvlak van elkaars projecten samen te werken. Hoe gaan ze om met gaten wanneer ze beiden graag iets buiten de scope van hun project zetten? Hoe gaan ze om met overlap wanneer ze beiden graag iets binnen de scope van hun project zetten? Kunnen ze dan wel de besluitvorming ondersteunen die je zelf als opdrachtgever moet uitvoeren?

Overigens ben je hier als organisatie zelf bij. Dit is dus niet alleen een wijzend vingertje naar consultancybureaus. 😉

Hier zijn mijn vorige berichten hierover.