ICT Benchmark BVE 2010 op #samboict

Jeroen Westerink van M&I Partners geeft een presentatie over de ICT Benchmark BVE 2010 met als titel “Vergelijken en Leren”. De benchmark kijkt o.a. naar volwassenheid van ICT (COBIT) en TCO op 12 BVE instellingen. Samen leveren zij een redelijk beeld van de sector. Het onderzoek loopt nog, maar we krijgen toch enkele resultaten. In het kort:

 • Het beeld van de branche is op hoofdlijnen hetzelfde als vorig jaar.
 • Het meeste sprekende kengetal voor de branche is nog niet gevonden. Men hanteert er 5.
 • Trends zijn nog niet aan te geven.

Enkele observaties en getallen:

 • Schaalvoordelen bij grotere instellingen worden duidelijker.
 • Software kosten blijven moeilijk te duiden (vooral het onderscheid tussen educatieve software en content).
 • Grote onderlinge afwijking in volwassenheid.
 • Ongeveer 40% van ICT kosten zit in personeel, de werkplek 25%.
 • Gemiddeldes van de 12: Kosten per werkplek €1500, ICT kosten per deelnemer €400, ICT percentage van de begroting circa 6% (laagste 4,5% en hoogste 9%).

Nu is benchmarken een sport op zich, want wil je goed kunnen vergelijken dan moeten allerlei dingen eenduidig op dezelfde manier bekeken worden. Dat blijft een uitdaging. Vierkante meters voor ICT, energieverbruik, deelnemerlaptops die je wel onderhoud etc. maken vergelijkingen tussen ROC’s moeilijker. Wat benchmarken ook niet doet is “kostendrijvers” vergelijken. Om bijvoorbeeld de vraag te beantwoorden welke oorzaken er zijn voor kosten.

De benchmark liet instellingen ook zichzelf beoordelen op volwassenheid. (Operationele planning, compliance, projectmatig werken, architectuur etc.) Door de insteek (self-assessment) blijft vergelijken wel subjectief. Wellicht peer-review als methodiek beter? Dit maakt overigens beginnen met benchmarken niet minder noodzakelijk! Het helpt om:

 • Individuele instellingen te positioneren.
 • Verdieping aan te brengen in oorzaak van kosten.
 • Een begin te maken van een kwalitatieve vergelijking.