Overal hetzelfde adresboek met Soocial

UniverseelAdresboek

Ik heb gedurende de jaren meerdere keren meegemaakt dat na aanschaf van een nieuw mobieltje ik òf via sim alle contactgegevens moest overtanken òf weer veel werk had om alles compleet te krijgen. Dus in je achterhoofd voortdurend het stemmetje “Als ik nou eens een tool vindt die dat overbodig maakt…”. Gelukkig komt bijna alle gewenste functionaliteit wel ooit tot ontwikkeling.

Het begon met Soocial. Een website die niet probeert een sociaal netwerk te zijn, maar 1 ding kan en 1 ding goed doet: Synchroniseren van je adresboek. Als eerste heb ik mijn Google Contacts er aan gekoppeld. Dat lukte zonder wachtwoord te geven enzo, maar netjes door autorisatie te vragen aan Google. Kan later altijd weer ingetrokken worden.

Daarna moest het nog naar mijn blackberry. Support daarvoor zit al een tijdje in “de volgende versie”, maar nu nog even niet dus. Via een omweg lukte het wel: Google heeft een prima Sync programma voor de Blackberry. Dus als ik nu mobiel een nummer of adres aanpas van iemand, pompt de sync het naar Google Contacts en dus je GMail. Even later pikt Soocial het op en stuurt het door naar mijn Windows Live Contactpersonen. Inclusief groepen die aangemaakt zijn bij Google komen goed mee. Deze worden zelfs groepen bij je MSN lijst.

Klein nadeeltje was wel dat iedereen waar je ooit een mailtje naar heb gestuurd door google gezien wordt als contactpersoon. Dus de sync kieperde 600 personen, veel dubbelingen, in mijn blackberry. Dat is daar niet zo’n probleem, want als je 3 letters van een persoon intoetst heb je meestal de juiste al. Plus opschonen heeft daadwerkelijk zin: het wordt vervolgens overal doorgevoerd.

Naar de toekomst toe: als ik ooit van mobiel verander, ben ik redelijk hoopvol dat Soocial deze ondersteunt. De moderne Nokia’s, Sony-Ericsson en IPhones ondersteunen ze. Ook bij kwijtraken heb ik gelijk een backup.