Ik bezoek vandaag en morgen de Tweedaagse over Digitaal Toetsen. Surf organiseert het, waarvoor dank, in Eindhoven Kennispoort. Michiel van Geloven opent met een overzicht van verschillende manieren om digitale toetsafname te organiseren. Overigens meer vragen dan antwoorden. Doet recht aan de diversiteit denk ik en de afwezigheid van één ei van Columbus voor digitaal toetsen.
Het aantal vragen over “Hoe kunnen we grootschalig digitaal toetsen” neemt nog niet af. Vaak wordt de oplossing gezocht in grote digitale toetszalen. Het aantal instellingen dat grootschalige digitale toetszalen heeft ingericht is niet meer aan het groeien. Het aantal plekken wat deze in totaal aanbieden wel. Daarnaast is er nergens één ideale oplossing. Grofweg zijn er de volgende varianten:
- Oplossingen in meubels: Standaardtafels met desktop-pc’s, varianten van meubels die PC’s verzinkt of opgeborgen kunnen bewaren. Soms vaste toetszalen maar ook tijdelijk aangelegde zalen met overal kabelgoten enzo.
- Laptops op laptopkarren of Chromebooks (zie verderop in het programma).
- BYOD in combinatie met een speciale USB stick.
- Surveillance op afstand (online proctoring).
Wat te kiezen?
Er zijn allerlei afwegingen, Michiel neemt ons er in mee:
- Is er binnen je school überhaupt een grote tentamenzaal? Is er toevallig een verbouwing waarin je dit kunt meenemen? Ga je over een paar jaar verbouwen en moet je ‘even’ improviseren? Is het erg als studenten moeten reisen voor een toets? Of is het niet bespreekbaar dat ze naar een andere plek in de stad gaan?
- Organiseer je afname op 4 piekmomenten? Of wil je voortdurend afnemen? Hoeveel studenten tegelijk doen de afname?
- Wil je naast digitaal ook schriftelijke afnames in dezelfde ruimte?
- Welke toetsvormen moeten mogelijk zijn? Zijn er daardoor hoge resolutie schermen nodig of andere speciale hardware? Te denken valt aan technische tekeningen of simulaties.
Samengevat: Er zijn 2 uitersten aan flexibiliteit. Wil je op elk moment overal kunnen toetsen met elk apparaat… of wil je specifieke inrichtingen hebben voor bepaalde examenvormen?
Hoe zit het met de kosten?
Afhankelijk van de examenvorm kan dit ontzettend uiteenlopen. Bouwkundige kosten, hardware en beheerslast kun ontzettend divers zijn. Overigens los van de kosten van de examenorganisatie die je toch al hebt.
Michiel sluit met wat adviezen:
- Regel ondersteuning goed in!
- Test alles goed door!
- Blijft alert op veiligheidsissues.
- Denk na over fallback-scenario’s.
De presentatie is hier te downloaden.