Infographics voor de startende datavisualiseerder

Als je draaitabellen en platte rapportjes een beetje zat bent dan zal de ontwikkeling en hype van infographics je niet ontgaan zijn. Niet dat ik draaitabellen onnuttig vind, maar visueel is het niet zo spannend. Infographics helpen het ‘spannend’ te maken door het verhaal achter de data te vertellen.

Mijn vermoeden dat het spannend maken van data inspanning vereist werd vandaag maar weer eens bevestigd, door te spelen met twee tools: easel.ly en visual.ly.

  • Visual.ly is vooral een netwerk waar Infographics gedeeld kunnen worden met elkaar. Gebruikers kunnen ‘Uploaden’, wat in de praktijk betekent linken naar Infographics elders op het web. Gebruikers hebben een profiel, maar deze is niet, net als bij Twitter en Slideshare, te volgen. Zelf maken van Infographics kan volgens een te kiezen thema m.b.v. hashtags. Leuke gimmick.
  • Easel.ly doet me technisch denken aan bijvoorbeeld MindMeister, zei het met een ander doel. Je krijgt een canvas waar je objecten, zoals pictogrammen, afbeeldingen en grafiek-onderdelen, op kan slepen. Elk object is te configureren. Ook hier kun je starten met een thema en deze aanpassen. Echter, ik zie geen enkele mogelijkheid om data te ‘koppelen’, anders dan dat ik in een tekstvak cijfers of percentages type. Wellicht omdat een Infographic eigenlijk nooit zoveel data bevat?
    Tja, dan kan ik net zo goed in powerpoint iets tekenen.

Kortom, een infographic-generator levert snel en makkelijk een info-graphic waar je niet heel veel aan hebt. Echt mooie infographics vereisen:

  • Expertise op een bepaald domein, om inzicht in de data te hebben.
  • Creativiteit om cijfers en verbanden om te vormen tot een verhaal en deze visueel vorm te kunnen geven.
  • Inspanning en tijd!

Via FlowingData.