Versienering

Web 2.0
Eigenlijk gek dat alles ineens vertweepuntnult moet worden, tot nu toe werden fases/periodes niet geversieneerd. (Is er eigenlijk een goed Nederlands woord voor "versioning"?)

Zou het met trends net zo gaan als met software pakketten? Eerst netjes 1.0, dan 2.0 en ergens verderop laat men het weer los. Kijk maar naar Windows: 1.0, 2.0, 3.11 en dan 95, 98, millenium en dan XP, Vista. Op de achtergrond bestaan de nummers nog wel, maar in de marketing komt het minder terug. (XP=5.1 en Vista=6.0)

Al surfend dacht ik een lijstje te maken van 2.0, alhoewel ik na 10 minuten surfen kwam op deze site met een heel alfabet. Toch een paar:

Business 2.0 Voor veel bedrijven is de vraag hoe aan het sociale web geld verdient kan worden, welke business-modellen bestaansrecht hebben. In het artikel ook gelijk de afbakening met Enterprise 2.0.

Of zou het hypen leiden tot:

Bubble 2.0 De eerste internet zeepbel spatte na een paar jaar ook uit elkaar. Als de hype voorbij is, hoeveel start-ups zijn dan ondertussen failliet? Overigens stelt Edo van Santen in dit artikel dat software die je moet installeren op een lokale pc ten dode is opgeschreven, hij vertelt ook waarom.

Death 2.0 Beetje luguber, maar valt er nog posthume interaktie te verwachten? Ik vond via deze blog de site "Respectance" oftwel een "social network of people that passed away". Schijnt te helpen bij rouwverwerking.

Enterprise 2.0 en de toepassingen van social software voor corporate intranets.

Office 2.0 Niet te verwarren met het gelijknamige pakket van Microsoft, maar meer het kantoor van de toekomst. En dan wel gebruik makende van allerlei online tools die de software uit Redmond "overbodig" maken. Hier wordt de Setup uitgelegd, een erg uitgebreid overzicht van tools èn alternatieven.

Deze lijst valt vast nog wel aan te vullen, maar voor nu laat ik het hier bij.