SanDisk U3 Stick

Stick

Als dank voor een presentatie Pimp Your Course, samen met Karin Winters op een miniconferentie op ROCvA, kreeg ik een SanDisk 2GB stick. Met dank aan de ICT Meesters!

Nu had ik al een "Skype-on-a-Stick"en die werkt ook in ons netwerk. Op een PC heb je geen lokale beheerdersrechten, dus setup's draaien die registerinstellingen wijzigen is er niet bij. Ook kunnen we alleen "aangemelde" software opstarten. Nu hoorde skype.exe daar niet bij, maar een hernoeming naar notepad.exe (kladblok dus) was voldoende om het te laten opstarten. Na aanmelding werkte het prima.

De SanDisk Cruzer gaat een stap verder. Het voldoet aan de zogenaamde U3 specificatie. Hiermee kun je programma's draaien vanaf de stick, zonder sporen achter te laten op de host-pc:

Daarvoor bevat het een stukje hardware bevat die een drive aanmaakt die een CDRom emuleert. Daarop staat een speciaal Launch programmatje dat een alternatief startmenu aanbiedt. Daarnaast word een gewone schijf aangemaakt voor "Verwisselbare Opslag". Software die ook aan U3 voldoet, kan vanaf de stick gestart worden zonder een setup te doorlopen. Bijvoorbeeld IrfanView, OpenOffice en een aantal tools.

Menu

Gelijk even een gast-account aangemaakt met minimale rechten op mijn laptop. Vervolgens ingelogd en de stick aangesloten. Ook nu laat de stick zich gebruiken en ik kan inderdaad OpenOffice zonder problemen starten. Nu nog meer U3 programma's....