Samenhang in het applicatielandschap

roc-i-partners

Ik ben vandaag op het ROC Mondriaan voor de 19de themaconferentie van ROC-i-Partners, in hun nieuwe gebouw. Het gaat vandaag over "Samenhang?" of "Samenhang!".

cloudcomputing

De keynote werd gegeven door Ben Gorter van Surf Diensten en droeg de titel  "Cloud Computing, een nieuwe dimensie voor integratie van ICT services". Zelf had ik Ben al een keer hierover zien presenteren op Heliview. Ben vertelt dat om de paar jaar Surfdiensten met een innovatieplan komt. Wellicht overbodig, opent hij met een verhaal over de diensten van Surf. De link naar cloud computing legt hij door ontwikkelingen te schetsen op het gebied van SAAS.  Zijn boodschap "HET is er en ga er iets mee doen..." Wat is HET dan?

"HET" is alles dat we online doen met het hele scala van diensten. Voor consumenten makkelijk te demonstreren met Google etc en zelfs Amazon. Voor bedrijven illustreert hij SAAS met SalesForce en WorkDay. Ben zijn zijn zorg: de meeste IT afdelingen zijn zich van deze ontwikkelingen niet bewust. De volgende stap is niet alleen online applicaties afnemen, maar ook online applicaties ontwikkelen op een speciaal "platform" hiervoor. Als laatste noemt hij "Infrastructuur-as-a-Service" en "Business-Process-as-a-Service".

Ben sluit met een plaatje van de stoommachine: in het begin geloofde ook niemand dat zoiets heel groot zou worden en "ontwrichtend" zou werken. Zo ook met Cloud Computing. Verder brengen deze ontwikkelingen de kosten een heel stuk omlaag.

Wat betekent dit voor ons:

  • meer keus in aanbieders
  • exploitatiekosten versus investeringskosten
  • snellere implementaties
  • andere contracten: dienst ipv integratie
  • nieuwe dimensies of lagen in applicatie-integratie
  • data-portability

Meer over samenhang in de volgende posts.

Dankzij TrendMatcher hier de presentatie:

Cloud Computing

View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: rocip19 surfdiensten)