Persoonlijke lifestream

Ik werd getriggerd door een artikel van Steve Rubel over het bij elkaar brengen van al je online activiteit in één chronologische stroom. "Online activiteit" in die zin, dat het zijn sporen nalaat in de vorm van content dat met RSS te syndiceren valt. Voorbeelden: het schrijven van blog-artikelen, het micro-bloggen met Twitter, het plaatsen van foto's op Picasa of Flickr, het bookmarken met del.icio.us etc. Alles bij elkaar wordt het dan een soort hyperblog.

Ik heb een aantal mogelijkheden uitgeprobeerd:

tumblr.jpg  Tumblr

Een account is zo aangemaakt. Tumblr houdt het midden tussen gewoon en microbloggen. Verder kan het andere feeds importeren door ze op regelmatige basis af te grazen en de content ervan de kopiëren naar eigen blogpostings. Echter, van de 4 feeds die ik invoerde gaven 3 er een foutmelding. Na een paar dagen bleken ze toch gewerkt te hebben terwijl het dashboard van tumblr aangeeft dat er een probleem is. Enfin, resultaat op: http://joeldebruijn.tumblr.com/

profilactic_logo_new.gif Profilactic

Maakt een mooie mash-up om een online identity crisis te voorkomen. Het kan standaard met veel sites connecten. Toen ik mijn Last.fm gebruikersnaam aangaf, bleek zelfs elk gespeelde track te verschijnen in mijn lifestream. Geeky dat het kan, maar om nou elke track die ik mijn leven beluister terug te moeten zien, inclusief datum en tijdstip, gaat wat ver. Over smaak valt te twisten, maar ik vind het wel een mooie mashup. Profilactic kan niet met terugwerkende kracht feeds importeren. Dus vanaf moment van account aanmaken, gaat het zich vullen.

logo.gif WP-O-Matic

Dit is een plugin voor WordPress. Na installatie van een "normaal" blog en de plugin zelf kunnen de feeds worden ingevoerd. Een groot voordeel vindt ik dat je gelijk alle WordPress functionaliteit hebt: zoeken, archivering, kalenderbrowsen, categorieën etc. Ookal bevindt deze plugin zich in Beta-fase, het werkte direkt zonder fouten. Van elke RSS feed worden ook oudere postings binnen gehaald. Het resultaat is te zien op www.joeldebruijn.nl, nu nog met de standaard skin.

Is dit alles nuttig? Vooral voor mezelf als ik een soort dagboek wil aanleggen om deze later te doorzoeken.

Makkelijk? Eenmaal aangemaakt gaat eigenlijk alles automatisch. Door de dagen heen vult het zich en groeit het aan. Het enige onderhoud dat je moet plegen is het toevoegen van nieuwe feeds, als je ergens weer een accountje aanmaakt...