Met onze school naar de Cloud (II): Dan heb je toch geen datacenter nodig?

datacenter

In de aanloop naar onze verhuizing naar de 'cloud' leefde bij sommigen het idee dat je dan geen eigen datacenter meer nodig hebt. Want de cloud ontzorgt je toch? En 'alles' draait dan toch in de cloud?

Nu zijn de fijnere nuances van IAAS, PAAS, SAAS, Cloud-computing en virtualisatie etc. uiteindelijk wel uit te leggen, maar het is een apart spel om samen met IT de verschillen helder te krijgen, het belang van sommige keuzes voor het management te duiden en zelf de toegevoegde waarde voor het onderwijs te communiceren. Enfin, dat hoort nu eenmaal bij Informatiemanagement. Achteraf is het makkelijk praten. Dat het vooraf moeilijk was duidde wel op de noodzaak van goede consultancy, maar daar kan ik een aparte blogpost aan wijden ;).

Maar om terug te komen op bovenstaande vraag:

JA, je hebt als school een datacenter nodig voor alles dat niet naar de cloud kan.

En dat is meer dan je denkt o.a. door de (>100) applicaties of zwaardere pakketten die nog ouderwetse installatie en distributie vereisen. Niet alle uitgeverijen hebben hun methodes en oefeningen web-enabled gemaakt. Wellicht een tijdelijke situatie, maar ook zij hebben meerdere jaren nodig voor hun eigen transitie. We hebben een cloud-first strategie, maar dat wil niet zeggen dat je alle traditionele software ineens uit kunt zetten. Daarnaast zijn er ontzettend veel koppelingen die een cloudleverancier niet zomaar overneemt. Deze zijn vaak van vitaal belang voor allerlei processen die met andere kernsystemen werken.

NEE, je hebt geen EIGEN datacenter nodig

Als je daar tenminste een gebouw mee bedoelt met eigen klimaatbeheersing, een gracht er omheen, toegang met identiteitscontrole, dubbele energievoorziening en inbraakbeveiliging. Dat kun je beter overlaten aan een specialist. Dit in eigen beheer doen lijkt me alleen interessant bij organisaties die op veel grotere schaal werken dan 'een' MBO.

NEE, je hebt geen EIGEN datacenter met EIGEN computers nodig

Met computers bedoelen we natuurlijk servers. Het is niet meer van deze tijd dat je bij de aanschaf van een nieuwe applicatie ook een server gaat inkopen en die in je rek schuift en zelf afschrijft. Zoek een datacenter die virtuele servers voor je 'host', zodat je deze servers zelf er bij kunt 'klikken' of juist kunt verwijderen. Het onderliggende ijzerwerk is niet interessant meer. Maak wel goede afspraken over bandbreedte, capaciteit en de geleverde prestaties.

Het vorige bericht is hier te vinden.