Keynote op #samboict: Innoveren met schapen, rode apen en nog veel meer door Jef Staes

sambo~ict

Ik ben vandaag op de 33ste saMBO-ICT Conferentie bij het TT-Instituut van Drenthe College in Assen. Jef Staes geeft de keynote.

Jef ziet overal enorm veel veranderingstrajecten, met een hoge nadruk op snelheid. We leggen wel vaak de nadruk op passie voor talent, althans als je het aan scholen vraagt. Waarom leren mensen vanuit hun passie dan niet sneller? Één van de oorzaken is de sterke toename in informatie.

Hij somt een aantal 'paradigma-veranderingen' op: Van de industriële revolutie, treinverbindingen, transport, massa-productie tot en met informatie-technologie. Hij legt een verband tussen 'passie voor evolutie' (mijn uitleg: nieuwsgierigheid naar verandering) en het gebruik van social media.

Als we in deze kanteling van informatie-schaarste naar informatie-overvloed ons niet aanpassen dan verzuip je. Evolutionair gezien, zegt Jef, blijven de mensen over die blijven drijven en kunnen zwemmen in informatie.

In het huidige onderwijs krijg je een diploma voor dingen zonder passie en talent, volgens Jef. Daarna ga je werken en verwacht je wel passie en talent ... om beter te worden in dingen die je niet graag doet.

Jef heeft er een term voor: "3D-Smarts" Dat zijn personen die met passie aan de slag gaan met zijn/haar talenten. Deze ontwikkelt in een veranderende omgeving en aanwendt om nieuwe problemen op te lossen. En passant krijgen we een definitie voor 'intrinsieke-motivatie': das gewoon dopamine. Jef ziet een grote rol voor deze 'nieuwe mens'.

Als je in organisaties veel 3D-Smarts hebt rondlopen dan is consensus minder van belang, maar juist conflict. Passie zonder pijn helpt talent en innovatie niet vooruit. Hij moedigt aan je te focussen op 'creators' en 'pioneers'. Deze nemen vervolgens de rest mee (de 'followers') en als laatste de 'settlers'. Richt je in het begin niet op deze laatste groep.

Jef vertelt hilarisch en stelt vragen bij veel aangenomen vanzelfsprekendheden. Ik kreeg wel een beetje een deja-vu gevoel: de belofte van een 'nieuw mens' zoals die digital-native genoemd werd. Ik kan me wel vinden in Jef zijn aanmoediging voor werken met passie aan je talenten.