Internet Explorer 8.0 Beta

ie8beta_logo

Ik las vandaag een artikel op ReadWriteWeb over de nieuwe explorer versie en gelijk maar even getest.

Installeren

Downloaden en installeren voor WinXP SP2 ging vlot. Het bestand is 14 MB groot en na installatie moest de pc even opnieuw opstarten.

Functionaliteit

Behalve dat het weer iets mooier is, iets meer eye-candy (open maar eens een nieuwe tab, wat een mooie gradient, ahum), biedt IE8 ook meer functionaliteit. Twee vallen op: de "Activities" en de "Webslices".

webslc_iconWebslices zijn stukjes van een pagina, waarvan je de inhoud kunt volgen. Lijkt eigenlijk op RSS: je krijgt automatisch updates van info binnen als je je op een bepaalde webslice abonneert. Erg leuk, maar vooralsnog lijkt het dat ik liever nieuws in mijn RSS-reader krijg. Wellicht is het nuttig voor visuele informatie op sites waar geen RSS wordt aangeboden.

 

activities_icon

De Activities zijn een soort koppelingen met andere diensten op internet, een soort overdraagbare services dus... Deze kunnen geactiveerd worden als je een woord selecteert of dubbelklikt. Vervolgens komt er een dropdown-menu in beeld met allerlei mogelijkheden. Bijvoorbeeld het geselecteerde woord opzoeken op Google, op kaarten, op sites die het als tag gebruiken etc. Hieronder gedemonstreerd voor het woord Manchester en de "mapping" met Live Maps. Je hoeft de bezoekende site dan niet te verlaten.

 Activities

Ik ben wel benieuwd of er nu ook sites zijn die niet meer werken omdat ze 8.0 niet aankunnen of andersom...