Backup: en nu een keertje goed...

jdisk

Ik liep al een tijd rond met een goed voornemen: ik ga mijn backup’s goed regelen! Leuk hoor, voornemens en zo, en je hoeft natuurlijk niet tot 1 januari te wachten om ze uit te voeren. Eigenlijk had ik al een stemmetje in mijn hoofd sinds Willem alles een keer kwijtraakte. Dat stemmetje zei "Er komt een dag dat alles een keer crasht en dan...". Nu ben ik redelijk paranoia en neurotisch wat betreft opslag discipline. Alles netjes in mappen. Maar een backup discipline had ik niet. Zo eens af en toe kopieerde ik gewoon mappen van de ene naar andere pc. Dat moest anders.

Waaraan moet mijn backup-systeem voldoen?

- Mensonafhankelijkheid: Het moet niet afhankelijk zijn van mijn eigen discipline. Dat leidt tot teveel stress. Als ik er een tijdje niet op let, moet het toch gewoon gebeuren. Dus niet teveel handmatigheid. Eigenlijk net als mijn virusscanner, update zichzelf en ik heb er geen omkijken naar.

- Goedkoop: Ik schat dat ik uiteindelijk naar de 30GB backup ga. Dat is inclusief, stukje historie. Daarnaast hebben we binnen onze familie een aardig fotoarchief (ik heb 4 zussen en 2 broers en we archiveren alle familiefoto’s online, tot en met originele printversies.) Dat gaat alleen maar groeien.

- Historie: Een backup is voor mij meer dan een reservekopie. Als je iets per ongeluk wist zonder er bewust van te zijn, dan verdwijnen de bestanden ook uit de kopie. Ik wil gewiste bestanden na ongeveer een maand na terug kunnen halen.

- Buiten de deur: als ons huis affikt, wil ik niet dat de backups ook vernietigt worden.

Eerste poging

Ik probeerde een maand de proefversie van KPN Backup online. Werkt en installeert makkelijk. Voor mij een nadeel: gewoon abonnement werkt niet op server-edities van Windows èn maakt geen backup van data elders in mijn thuisnetwerkje. Andere abonnementsvormen kunnen dat wel, maar het moest ook nog eens goedkoop....

Tweede poging

Deze keer uitgebreider aangepakt, met de volgende combinatie: Een aparte backupserver, JungleDisk en Amazon S3.

- Backup server: hoeft niet persé, maar leek me handig. Oude Pentium III gepakt en er een schijf van 500GB ingezet. Verder 512 MB intern geheugen en een Windows 2000 Server edition erop. Lang leve SLB licenties. Verder alle data die centraal kan, ook centraal gezet. En een netwerkkoppeling aangemaakt naar mijn grassroots thuisserver-tje waarop alle sites en portals staan.

- Amazon S3: Ik kende Amazon alleen als de Amerikaanse Bol.com. Blijkt dat ze ondertussen veel meer doen. S3 staat voor "Simple Storage Service". Ze rekenen voor opslag $0,15 per GB per maand en voor de datatransfer $0,10. Dus met 30GB komt dat voor de opslag op nog geen $5 per maand.

- JungleDisk: Amazon is niet rechtstreeks te benaderen. Het programmatje JungleDisk doet dit. Niet te duur, $20. JungleDisk maakt een webmap aan, waarvan de inhoud toont wat je bij Amazon hebt staan. Deze map is gewoon te benaderen als elke andere map. In JungleDisk zelf kun je allerlei backup regels aanmaken: lokale map Y moet naar map Z bij Amazon en de inhoud wordt gesynchroniseerd elke x aantal dagen.

Vervolgens wordt je maandelijks afgerekend op je creditcard. Weer een stemmetje minder in mijn hoofd!