Even bijpraten op #samboict

Vandaag ben ik te gast bij het KW1C voor de 39ste saMBO-ICT Conferentie. Jan Bartling (saMBO-ICT), Martine Kramer (Kennisnet) en Remco Rutten (SURF) geven de stand van zaken.

  1. Strategische Agenda:
    De publicatie is hier te vinden en agendeert “Leven lang ontwikkelen”, digitaal burgerschap, onderwijslogistiek, leermiddelen, je-eigen-dossier, ontwikkeling van docenten en data-gestuurd-onderwijs.
    Zelf ben ik vooral nieuwsgierig naar ‘je-eigen-dossier’ omdat het qua gegevens de student centraal zet doordat deze er zelf over beschikt, in zijn eigen systeem. Op naar een sterke informatiepositie voor de student dus.
  2. Bruggen Bouwen: 
    Richt zich op de ontwikkeling van docenten door de zogenaamde “i-coach” een brug te laten vormen tussen onderwijs en ICT. Samen vormen deze coaches een community voor de uitwisseling van ervaring en het werken in pilots.
    Verder werken ze met iXperium aan een community of practice.
  3. Onderwijslogistiek:
    Het programma ontwikkelt zich steeds verder en biedt praktisch aanknopingspunten om zowel de organisatorische kant als onderwijskant klaar te maken om de student zo goed mogelijk te helpen met zijn vraag.
  4. Projecten Surf:
    Firewall-as-a-service: Dit project onderzoekt de gezamenlijke behoefte van MBO/HO/WO sector op het gebied van firewalls. Dit varieert van ‘alles-zelf-doen’ of ‘gezamenlijke-basis’ of helemaal ‘extern-beheerd’. Tegelijkertijd lopen er al vernieuwingen op netwerkgebied zelf.
    Application-delivery-as-a-service: de toepassing ligt in het brengen van ‘managed software’ op ‘unmanaged-devices’ (BYOD). Dit zou inhouden dat we niet zelf het wiel hoeven uit te vinden voor het packagen/virtualiseren van applicaties.
  5. Leermiddelen:
    Er is een servicedocument schoolkosten opgeleverd, met vlak er achter aan een update van het “Juridisch Kader Onderwijsbenodigdheden MBO”. Super nuttig voor de duidelijkheid, tegelijk blijft het taaie kost. De principes hier achter proberen we namelijk al sinds MBO-Cloud te realiseren. Illustratief hiervoor is dat leermiddelenlijsten in een openbaar koppelpunt moeten zitten, zodat de student keuzevrijheid heeft welke distributeur hij/zij kiest. Geen sinecure.
  6. Technologiekompas: 
    Deze wijst “Artificial Intelligence” aan als de grootste komende technologische vernieuwing voor onderwijs.
  7. Centraal Aanmelden: Vijf argumenten voor centrale aanmelding.
    Omdat de aanmelding een juridische status is geworden, met toelatingsrecht etc., is een centralisering hiervan handig. Verder wordt het proces uniformer, handig in voorlichting. Identificatie netjes doen is niet makkelijk, gezamenlijk organiseren bespaart dan. Ook de bedrijfsvoering wordt geholpen door inzicht in meervoudige aanmeldingen. Zelf willen we als instelling inzicht bij maximum aantal aanmeldingen.